Ratsukoiden mahduttava muun liikenteen sekaan

30.8.2016

Muistathan, että ratsukoiden on mahduttava samoille teille muiden liikenteessä liikkuvien kanssa.

Rauhallisinkin, hyvin käyttäytyvä ja koulutettu hevonen on pohjimmiltaan saaliseläin, joka pakenee, kun sitä pelottaa. Esimerkiksi tuulen mukana lentoon lähtenyt muovipussi, ohitse kaasuttava auto tai mopon pärinä voi laukaista hevosessa pakoreaktion. Hevonen voi myös säikähtää esim. koiran haukkua, äänimerkkiä tai äkkijarrutusta, kokea olonsa uhatuksi ja käyttäytyä arvaamattomasti.

Ratsukoiden on liikennelain mukaan liikuttava samoilla teillä ajoneuvojen kanssa, ne eivät saa (poikkeuksia lukuun ottamatta) käyttää jalankulkuun ja pyöräilyyn varattuja väyliä. Tällaiset poikkeukselliset kohdat on normaalisti merkitty erillisillä liikennemerkeillä. Ratsastajana muista noudattaa tieliikennelakia ja näin iltojen pimentyessä näkyä muille tiellä liikkuville riittävästi.

Kun olet liikkeellä elävällä olennolla niin ratsastajana muista myös ennakointi: tunnista lähestyvä riski ajoissa ja ota se huomioon omassa toiminnassasi hevosen kanssa siten että mahdollisuutesi turvalliseen toimintaan (ns. pelivara) pysyy koko ajan riittävän suurena.

Kun taas olet liikkeellä moottoriajoneuvolla ja näet hevosen tiellä, laske nopeutta hyvissä ajoin ja suorita hevosen ohitus kunnon turvavälillä.