TOIMINTAKERTOMUS 2016

3.4.2017

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2016

1. YLEISTÄ

Kulunut kausi oli seuran 81. toimintavuosi. Toiminnan pääpaino oli Raviradalla tapahtuvassa valmennus- ja kilpailutoiminnassa. Raviradalla jatkettiin puitteiden perusparannusta Seuran tavoitteena on alueen ja oman kaluston saattaminen vastaamaan paremmin tämän päivän kilpailuiden tarpeita. Tämä toteutettiin seuran omalla varainhankinnalla.

 

2. HALLINNOLLINEN TOIMINTA

2.1.  Hallitus

Kertomusvuonna seuran hallitukseen ovat kuuluneet:

Tengman Marjaana            puheenjohtaja, kilpailuvastaava

Lindholm Sini

Parmansalo Liina

Tammisto Roosa                 jäsensihteeri, kilpailuluvat

Tase Satu                          varapuheenjohtaja, puffettivastaava

Tase Topias 

Toivonen Minna

Viiala Sirpa                         rahastonhoitaja

Vilkman Susanna               sihteeri, nuorisovastaava, kepparit                               

Toivola Elisa                       varajäsen, nettisivut

Äyräväinen Sanna              varajäsen

 

2.2.  Jaostot ja toimikunnat

2.2.1. Kilpailutoimikunta    

Tengman Marjaana                                  puheenjohtaja

muu hallitus

Ylänne Aki                                                estejaosto

Savolainen Tuija                                       koulujaosto

2.2.2. Nuorisojaosto                                

Vilkman Susanna                                     puheenjohtaja

Vilkman Noora

Anttila Laura

Frilander Emma

Hiltunen Jenna

Rantanen Anni

Vuori Aino-Lotta

2.2.3. Tiedotus

Torttila Eeva                                             tiedottaja (1.5.2016 alk.) nettisivut, fb, jäsentiedotteet

Toivola Elisa                                             nettisivut, facebook

Tengman Marjaana                                  nettisivut, jäsentiedotteet (1.5.2016 saakka)

2.2.4. Keppihevostoiminta

Vilkman Susanna

Kaleva Nanne

 

3.  KOKOUKSET

Kertomusvuonna hallituksen kokouksia oli yhteensä 12. Sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 31.3.2016 RTV-Yhtymän kokoustiloissa ja syyskokous 7.12.2016 KOY Hämeenkatu 7 kokoustiloissa, molemmat, Riihimäellä.

 

4. JÄSENISTÖ

Seuran kokonaisjäsenmäärä 31.12.2016 oli 223 (31.12.2015 oli 229), joista 223 oli SRL:n jäseniä. Jäsenistä senioreja oli 147, junioreja 44, perhejäseniä 30 (seniori perhejäseniä 15 ja juniori perhejäseniä 15) ja kannattajajäseniä 2 (jotka kaikki senioreita).

 

5. RATSASTUSALUEET JA TALLIT

Seuran hallinnoimat kilpa- ja verryttelykenttä sijaitsevat Riihimäen raviradan keskellä. Kentät ovat olleet ulkokaudella aktiivisessa käytössä. Lisäksi seuralla on Herajoella ollut käytössään osittain kaupungin maalla sijaitseva ratsastuskenttä.

Raviradan kilpa- ja verryttelykenttiä huollettiin ainoastaan seuran omin varoin. Verryttelykenttään tehtiin 15 m:n pidennyt valjakkoajon koulukokeita varten. Raviseuran edellyttämän kalustokonttien siistimisen yhteydessä kontit käännettiin yhtenäiseen riviin ja maalattiin saman värisiksi.     

Seuran toiminta-alueella olevia suurempia talleja ovat: Sammaliston talli, Herajoen Ratsastus-keskus, Vaahteramäen Ratsastuskoulu, Haukankallion talli ja Erkylän Talli. Näistä SRL:n hyväksymiä ratsastuskouluja ovat Sammalisto ja Vaahteramäki.

Lisäksi pienempiä talleja on seuran jäsenen käytössä Riihimäen ja naapurikuntien alueella toistakymmentä. Useat näiden pikkutallien ratsukoista ovat käyttäneet raviradan ratsastuskenttiä käyttökauden aikana säännöllisesti ns. perusratsastuksessa, kelien salliessa myös muuna aikana. 

 

6. VALMENNUS- JA KOULUTUSTOIMINTA

6.1. Valmennustoiminta

Useat yksityishevosten ratsastajat ovat valmentautuneet säännöllisesti eri talleilla ja raviradalla pidetyissä valmennuksissa useiden eri valmentajien johdolla.

Niclas Aromaa kuului esteratsastuksen senioreiden A-maajoukkueeseen.  

6.2. Koulutustoiminta

6.2.1. Jäsentemme osallistuminen koulutuksiin

Jäsenistöä on seuran kustantamana osallistunut erilaisiin SRL:n, ESRA:n ja ESLU:n järjestämiin toimihenkilöiden ja kilpailijoiden koulutuksiin aiempia vuosia vähemmän.

Seuran jäseniä on ollut lisäksi mukana Riihimäen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikakeskuksen järjestämissä urheiluseurojen tapaamisissa.

Lisäksi jäseniä on osallistunut erilaisiin SRL:n, ESRA:n ja ESLU:n järjestämiin koulutuksiin omakustanteisesti.

Liiton toimihenkilölisenssin omaavat jäsenet ovat:

Kari Jalassola: este FEI tuomari

Pauli Keistinen: estetuomari C-pj, estesteward

Pekka Siltala: este FEI tuomari level 3, steward FEI level 2 (este, kenttä, koulu, vammais)

Marjaana Tengman: estetuomari, estesteward, koulusteward

Iiris Viila: steward

Aki Ylänne: estetuomari, este FEI ratamestari, IV-tason ammattivalmentaja

6.2.2. Jäsentemme toimiminen kouluttajina

Aki Ylänne on toiminut liiton huippu-urheilujohtajana vastuualueena kansainvälinen kilpailutoiminta ja maajoukkuetoiminta, sekä vastannut liiton valmentaja- ja esteratamestarikoulutuksista.

Marjaana Tengman on toiminut SRL:n virallisena kouluttajana (Equipe-, Kipa-, sääntö-, kanslia- ja kilpailujärjestämiskoulutus) ja lisäksi assistenttina steward- ja tuomarikoulutuksissa.

6.2.3. Seuramme järjestämää koulutusta yhdessä ESRA:n kanssa

Vuonna 2016 Ri-Ra on järjestänyt yhteistyössä ESRA:n kanssa 9 koulutuskokonaisuutta:

  • 10.1., 7.2., 13.3. ja 16.4. pidetyt kilpailijoiden sääntökoulutukset,
  • 27.-28.2. ja 5.-6.11. alueen seuroille suunnatut kilpailujen järjestämispaketit, jotka sisälsivät kilpailun johtaja, kanslia ja tulospalvelu osiot,
  • 13.3. pidetyn turvallisuuspäällikkökoulutuksen,
  • 9.-10.4. toteutetun EA 1 –koulutuksen
  • sekä 5.-6.11. olleen estetuomarikurssin.  

6.2.4. Seuramme järjestämää omaa koulutusta

Ri-Ra järjesti jäsenilleen 17.4. valjakkoajon lajiesittelyn ja toimihenkilökoulutuksen sekä 16.5. kenttäratsastuksen lajiesittelyn.

Kohdassa 6.2.3. mainitut koulutukset on mahdollistanut yhteistyö RTV-Yhtymän kanssa.

 

7. KILPAILUTOIMINTA

7.1. Seuran järjestämät kilpailut

Seuran järjestämien kilpailujen tilastot (luokat, osanottajamäärät) ilmenevät liitteessä 1: Tapahtumaseuranta 2016.

7.1.1. 3-tason (kansallinen) kilpailut

Seura järjesti 3-tason estekilpailun Raviradalla 8.5.2017.  

7.1.2. 2-tason (alue) kilpailut

Kuluneen vuoden aikana seura ei järjestänyt lainkaan 2-tason kilpailuja.  

7.1.3. 1-tason (seura) kilpailut

Seura järjesti Raviradalla 10 esteratsastuksen, 2 kouluratsastuksen ja 2 valjakkoajon (koulu ja tarkkuus osakokeet) 1-tason kilpailua. Lisäksi yhteistyössä tallien kanssa pidettiin harjoituskilpailuja seuraavasti: Sammalisto 2 este ja 2 koulu, Ratsastusmaneesi Maple’s 2 este ja 1 koulu, sekä Herajoen Ratsastuskeskus 1 koulu ja Turengin Ratsastuskoulu 1 este.

7.1.4. RI-RA SEURACUP 2016 PRESENTED BY HALLAHUHTA

Tmi Hackamore sponsoroi seuran järjestämää esteratsastuksen sarjakilpailua RI-RA SEURACUP 2016 PRESENTED BY HALLAHUHTA. Kilpailusarjaan kuului neljä osakilpailua sekä finaali, osakilpailut ratsastettiin 22.5., 12.6., 3.7. ja 31.7. sekä finaali 13.8.2016. Cupissa eniten pisteitä kerännyt ratsukko palkittiin Hallahuhta- tuotepaketilla.

7.2. Seuran jäsenten osallistuminen kilpailuihin

7.2.1. Seuran jäsenten kilpailuluvat ja ranking-pisteet

Seuran jäsenistä A-kilpailulupa oli 9 jäsenellä ja D-kilpailulupa 10 jäsenellä. 1-tason kilpailuihin oikeuttava E-kilpailulupa oli 27 jäsenellä. Kansainvälinen A-lisenssi oli 2 seuran jäsenellä. Yhteensä 48 jäsenellä oli liiton rekisteristä saatu kilpailulisenssi.

Ratsastajien keräämät kansainväliset, kansalliset ja aluerankingpisteet sekä kilpailutulokset on nähtävillä SRL:n nettisivujen kautta.

7.2.2. Seuran mestarit ja kiertopalkinnot

Kouluratsastuksen seuranmestari 2016 on Pirjo Tani-Koivula – Xenon.

Muita mestaruuksia tai kiertopalkintoja ei jaettu.

                                                       

8. TALOUS

Seuran talous tukeutuu yhä enemmän omatoimiseen varainhankintaan jonka ensi sijainen tulolähde ovat talkootyönä järjestettävät kilpailut. Kauden aikana jouduttiin perumaan 1 kilpailu olemattoman osallistujamäärän vuoksi. Muutenkin kilpailuiden lähtijämäärät on pudonneet aiemmista vuosista ja näin menetetty tulo näkyi seuran loppukauden taloudessa.

Toimintakertomuksen liitteenä 2 on tilinpäätös, joka osoitti alijäämää 3.347,98 euroa.

Ri-Ra kustansi Raviradan alueen hoitokulut; kuten suolauksen, kastelun ja lanaukset; kokonaan omarahoitteisesti. Verryttelykentän jatko, kalustokonttien siirto, kenttien aitojen ja estekaluston peruskorjaus tehtiin osin omatoimisesti.   

 

9. TIEDOTUS

Vuoden aikana päätiedotuskanavana toimi seuran kotisivut. Sivujen ulkoasua ja niiden rakennetta uudistettiin, seuran virallinen facebook-ryhmä toimii nettisivujen kautta, lisäksi jäsenten käytössä on ns. epävirallinen fb-ryhmä.

Jäsenistölle lähetettiin sähköistä uutiskirjettä 9 kertaa. Seuran omasta toiminnasta on lisäksi tiedotettu aktiivisesti facebook ryhmien kautta sekä tallien ilmoitustauluilla.

Kaikki seuran varsinaiset jäsenet (SRL juniorit ja SRL seniorit) saivat Suomen Ratsastajainliiton tiedotuslehden Hippoksen. Eri tason kilpailuista ja jäsentemme niissä menestymisestä on tiedotettu lisäksi paikallislehdissä. 

 

10. NUORISOTOIMINTA

Nuorisotoiminnassa on painopisteenä ollut jokaisen tallin oma, sisäinen nuorisotoiminta. Toiminnassa on pyritty ottamaan huomioon jäsenistön tarpeet yleensä, hevosmiestaitojen ja tapakasvatuksen ollessa painotuksen pääkohteina. Myös liiton ja alueen kautta tapahtuvassa koulutustoiminnassa on panostettu näihin asioihin.  

Harjoitus- ja 1-tason este- ja koulukilpailuiden puitteissa talleilla ja Raviradalla on ohjattu junioreita kohti tavoitteellista harjoittelua ja kilpailemista. Jäseniä on kannustettu osallistumaan ESRA:n tarjoamiin sääntökoulutuksiin. Juniorit ovat olleet aktiivisesti mukana myös muissa koulutuksissa.  

Lapsille ja lastenmielisille tarkoitettuja keppihevoskisoja järjestettiin Raviradalla valjakkoajokisojen, harjoitusravien ja estekisan yleisötapahtuman yhteydessä 29.5., 14.6., 12.7., ja 28.8.2016. Keppihevoskisojen eri sarjoissa oli yhteensä 117 kepparilähtöä. Seuran tarjoamat kepparikisat ovat osallistujille täysin ilmaisia, ja tänäkin vuonna oli mukana useita vähävaraisten perheiden lapsia. Perinteisten kepparikisojen lisäksi tarjolla oli ns. erikoisluokkia, tänä vuonna parikisa, koululuokka, pukukisa ja näyttely.  

 

11. MUU TOIMINTA

Kesäkuussa Valkjärvellä kesäpäivän viettoon osallistui 12 henkeä.

Elokuussa toteutettiin Raviradalla estekilpailun yhteydessä 28.8.2016 SRL:n valtakunnallinen Nouse Ratsaille tapahtuma. Tapahtuma koostui lasten keppihevosten estekisasta ja näyttelystä, lasten piirustuskilpailusta, erilaisista ratsastusnäytöksistä sekä Emman Tallin issikoiden ja Sammaliston ponien talutusratsastuksesta.  

Raviradalla järjestettiin useita siivous- ja kaluston kunnostustalkoita, näistä osa yhdessä Riihimäen Raviseuran kanssa.

 

12. SEURAN SIDOSRYHMÄT JA YHTEISTYÖKUMPPANIT

Seuran jäsenmaksuun varsinaisilla jäsenillä (ei kannattajajäsenillä) sisältyy Suomen Ratsastajainliiton jäsenkortti, liiton julkaisema Hipposlehti, tapatur­mavakuutus sekä liiton jäsenistölleen tarjoamat jäsenetualennukset SRL:n yhteistyöyritysten palveluista.

Seuran jäsenkortilla sai alennusta paikallisesta hevostarvikeliikkeestä K-Maatalous Perttula.

Aki Ylänne toimi SRL:n huippu-urheilujohtajana ja huippu-urheilun johtoryhmän jäsenenä.

Marjaana Tengman toimi ESRA:n alueen hallituksen jäsenenä sekä alueen koulutusvastaavana. 

Seuran lisenssitoimihenkilöt ovat toimineet useiden muiden seurojen 1-5 –tasojen kilpailuissa. Pekka Siltala ja Kari Jalassola ovat toimineet estetuomareina kansainvälisissä kilpailuissa ja lisäksi Aki Ylänne on toiminut ratamestarina tai teknisenä asiantuntijana lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa eri puolilla maailmaa.

Riihimäen Raviseuran kanssa raviradan alueella tehty yhteistyö jatkui tiiviinä hyödyttäen kiitettävästi molempia osapuolia esim. lasten kepparitoiminnan ja keskinäisen tietotaidon vaihdon muodossa.

Seuran tärkeitä yhteistyökumppaneita olivat: RTV-Yhtymä Oy, K-Maatalous Korpisaari/Perttula, Tmi Hackamore, Solhed’s, Vudeka ja Sinituote Oy.

 

Riihimäellä 17.3.2017

 

RIIHIMÄEN RATSASTAJAT RY                                  HALLITUS