Katri Paloheimo 1941 - 2022

Kesän korvilla seura vastaanotti tiedon ainais- ja kunniajäsenensä Katri Paloheimon (os. Vahervuori) poismenosta. Paloheimo syntyi vuonna 1941 New Yorkissa. Hän avioitui vuonna 1962 Arvi Paloheimon kanssa (k. 2014). Pariskunnalle syntyi kaksi poikaa, Martti ja Olli. Paloheimon lapsenlapsista kaksi kilpailee tällä hetkellä menestyksekkäästi kouluratsastuksessa.

Katri Paloheimo kiinnostui hevosista jo nuorella iällä, käyden mm. Ruskeasuon ratsastuskoulussa. Hevoselämä vei mennessään, ja 1970-luvun lopulla hänen omistukseensa siirtyi pitkäaikainen rakkaus, ensimmäinen oma hevonen, puolalaisruuna Atylla. Tästä alkaen hänellä oli aina hevosia. Myös isot koirat, erityisesti kultaiset noutajat, olivat oleellinen osa talleilla ja kilpailuissa liikkuvaa eläinrakasta Katria, jonka koirista tuli niin omille, kun vierailijoina Ri-Ra:n kisoihin tulleille kilpailijoille tuttuja. Paloheimo vaikutti Riihimäen Ratsastajissa erityisesti vuosina 1970-1990.

Paloheimo oli olennainen tekijä alueen kilpailutoiminnan käynnistämisessä, kehittämisessä ja sen pyörittämisessä. Tuskin mikään tehtävä oli hänelle vieras - hän keräsi niin kiviä kilpakentiltä, kuin leipoi kisapuffettiin myytävää. Hänestä tuli mm. kilpailujen sihteeri, organisaattori, sponsori ja erittäin kiinnostunut valmennusten seuraaja. Hän omisti lukuisia hevosia, normaalisti 2-3 kerrallaan, ja useat niistä on ollut annettuna muiden ratsastettavaksi. Katri tuli tutuiksi alueen tallinpitäjien kanssa, verkostoitui ja oli ahkera hevosurheilun alueellinen edistäjä. Lopulta hänestä tuli myös hevosenkasvattaja.

Ri-Ra:n 50-vuotisjuhlallisuuksiin Paloheimo järjesti Pas de Deux-näytöksen, jossa ratsastivat huippuratsastajat Kyra Kyrklund ja Tutu Sohlberg. Katri oli erityisen kiinnostunut kouluratsastuksesta, vaikka sponsoroikin useita esteratsastajia ja kävi esim. ulkomailla seuraamassa mm. Ery Bromanin suorituksia esteratsastuksessa. Lisäksi hän oli eräs kantavista voimista, jotka mahdollistivat maneesin nousemisen Riihimäen Ratsastuskoululle 1985. Riihimäen Ratsastajien historiaa Paloheimo vaali jo 1970-luvulta alkaen. Hän piti vuosien ajan huolta seuran laajasta arkistosta, täydensi sitä, kuvasi ja muistiinkirjasi.

Katri Paloheimo omisti elämänsä aikana useita hevosia, mutta elämänsä hevoseksi hän kutsui hollantilaisruuna Bijzonderia, eli tuttavallisesti Pitkoa, jolla jonkin aikaa kilpaili esteratsastaja Esko Muttonen. Paloheimo tahtoi aina antaa muillekin lajin harrastajille mahdollisuuksia nauttia hevosista, lisäksi hän sponsoroi kilparatsastajia – kuten Veikko Heikkilää ja Esko Muttosta 1980-luvulla sekä myöhemmin Saksassa vaikuttavia Laura ja Niclas Aromaata – hankkimalla tai tarjoamalla näiden käyttöön kilpahevosia. Katri antoi aina auliisti muiden ratsastaa omia hevosiaan.

Paloheimo näki elämänsä aikana laajan kehityksen alueellisessa hevostoiminnassa. Hän näki uusien tallien syntyvän, uusien hevoskeskusten nousevan, sääntöjen ja lajien kehittyvän. Vielä myöhempinä vuosinaankin, tullessaan katsomaan kilpailuja hän usein toi tullessaan itse tehtyjä leivonnaisia kisapuffettiin, melkeinpä kunnia-asianaan.

Vaikka Paloheimo viimeisinä aikoinaan vietti paljon aikaa kotonaan, hän oli erittäin hyvin kartalla niin kotimaan, kuin Keski-Euroopankin hevosasioista. Hän tiesi, mitä paikallisesti hevosurheilussa tapahtui. Sisimmässä häntä lämmitti lastenlastensa innostus ja menestys lajin parissa. Sitä ilosanomaa Paloheimo jakoi ystävilleen elämänsä loppuun asti kisavideoiden avuin. 

Paloheimo vaikutti ratsastusseurassa vuosikymmenten ajan, ollen korvaamaton osa organisaation toimintaa ja kehitystä. Kuten tänäkin päivänä, pyyteetön vapaaehtoistyö on elinehto monelle urheiluseuralle.

Katri Paloheimon toiminta Riihimäen Ratsastajissa:

1978 - 1991       hallituksen jäsenenä, useissa eri rooleissa, mm. sihteeri ja tiedotussihteeri

1992 - 2003       arkistonhoitaja

Ansiomerkit:      SRL:n pronssinen ansioplaketti 1985

                          SRL:n pronssinen ansiomerkki

                          SRL:n kultainen ansiomerkki 2012

Muut luottamustoimet:    SVUL:n Uudenmaan piirin ratsastusjaoksen jäsen 1982, 1984, 1987-1988, 1990-1991

Riihimäen Ratsastajien ainaisjäsenyys 1985 ja kunniajäsenyys 2012

 

Haastattelut: Paula Nikander, Minna Torttila, Jaana Tengman

Teksti: Eeva Torttila, Riihimäen Ratsastajat ry:n tiedottaja